Płyta gumowa posiada unikatowe właściwości spośród innych materiałów przede wszystkim z uwagi na swoją elastyczność. Dzięki temu idealnie dopasowuje się do powierzchni a przy tym jest trudnościeralna i może służyć jako warstwa ochronna. Oprócz tradycyjnej gumy ogólnego użytku produkowane są gumy specjalistyczne o ulepszonych właściwościach dedykowane do konkretnych zastosowań w tym płyta gumowa do żywności NR-L. To co wyróżnia gumy spożywcze to ich beżowy kolor, który nie pozostawia śladów i brak zapachu. Ponadto guma NR-L posiada atest do żywności warunkujący jej użycie w kontakcie z produktami spożywczymi.
Płyta gumowa NR-L zachowuje strukturę i parametry techniczne tradycyjnej gumy, a rozróżnić można ją przede wszystkim po kolorze. Poniżej specyfikacja gumy spożywczej:
• materiał: mieszanka gumowa NR-L na bazie kauczku naturalnego;
• grubość płyty : #1 - 40 mm;
• szerokość rolki: 1,2 m;
• długość rolki: 5-10 mb; lub arkusze 1m x 1m od grubości #20mm
• temperatura stosowania: od – 30 st. C do + 70 st. C;
• kolor: beżowy;
• twardość ShA: 60 (+/-5) ShA ;
• wzmocnienie: możliwość zbrojenia przekładkami z tkaniny;
• atest do kontaktu z żywnością: TAK
Dzięki typowym właściwościom kauczuku płyta gumowa do żywności może służyć jako uszczelnienie, izolacja czy mata ochronna. Z uwagi na posiadany atest do kontaktu z żywnością płyta gumowa NR-L dedykowana jest głównie do zastosowania w przemyśle spożywczym.
Jak w przypadku większości gum specjalistycznych sprzedaż związana jest z zakupem całej rolki lub jej wielokrotności. Istnieje możliwość docięcia do wymaganego wymiaru, ale trzeba mieć na uwadze, że pozostałość po cięciu rolki będzie wliczona w cenę. Dlatego cięcie gumy spożywczej kalkuluje się przy zakupie takiej ilości, która wykorzystując powierzchnię całej rolki (zazwyczaj 12m2). Cena gumy spożywczej jest zmienna i zależy przede wszystkim od grubości arkusza i ilości.
W celu uzyskania informacji o dostępności, cenie i czasie oczekiwania na gumy spożywcze zachęcamy do kontaktu: 780-090-280.