Kontakt

Kategorie

Informacja

Tworzywa do kontaktu z żywnością z atestem FDA – Raberlast.pl

Tworzywa do kontaktu z żywnością z atestem FDA – Raberlast.pl

 (1)    0

  Tworzywa konstrukcyjne

Rynek materiałów konstrukcyjnych rośnie w siłę i zadowala coraz większą rzeszę Klientów. Aby sprostać potrzebom rozwijającej się gospodarki i zwiększyć zasięg odbiorców producenci wprowadzają do obrotu modyfikacje bazowych tworzyw jak również dbają o zapewnienie odpowiednich certyfikatów potwierdzających unikatowe właściwości półfabrykatu, które warunkują jego wykorzystanie w specjalistycznej gałęzi przemysłu. Za tym przykładem wszystkie tworzywa do kontaktu z żywnością powinny posiadać atest FDA, który zezwala na użycie w branży żywieniowej. W innym wypadku materiał nie może być dopuszczony do spożywki, gdyż gdyż istnieje ryzyko wystąpienia interakcji z produktami spożywczymi co zagraża bezpieczeństwu konsumenta.

 

Wybierz najlepsze tworzywa do kontaktu z żywnością:

Aby materiał mógł być użyty w przemyśle spożywczym przede wszystkim musi mieć obojętny fizjologicznie charakter potwierdzony na podstawie obowiązujących wytycznych sanitarnych i higienicznych (certyfikaty FDA lub PZH). Ponadto tuleje wałki i płyty do kontaktu z żywnością powinny również zapewniać bezpieczeństwo podczas procesu produkcji żywności - niezwykle istotna jest łatwość w utrzymaniu czystości i brak reakcji ze środkami myjącymi, a także odporność na korozję w wilgotnym środowisku. Dużym atutem bywa wyróżniający kolor materiału, który pozwala na szybką identyfikację w przypadku przedostania się do produkowanej żywności.

Najczęściej wybierane tworzywa wykorzystywane do produkcji żywności to:

1. Polietylen (PE) dostępny w 3 odmianach: PE 300, PE 500 oraz PE 1000 i 3 wersjach kolorystycznych: biały, czarny, zielony. Różnice pomiędzy poszczególnymi rodzajami PE wynikają z odporności mechanicznej - im wyższa wartość tym lepsze wartości cierne. Materiał jest dedykowany do przemysłu spożywczego: ma obojętny fizjologicznie charakter i wykazuje znakomitą odporność chemiczną. Ponadto jest wyjątkowo lekki w porównaniu do pozostałych tworzyw i ma doskonałą skrawalność.

2. Teflon (PTFE) należy do tworzyw wysokosprawnych przeznaczonych do pracy w najbardziej wymagających warunkach. Może pracować w temperaturze sięgającej nawet +260 st. C. i w agresywnym środowisku chemicznym. Dodatkowo ma świetne właściwości ślizgowe i posiada najniższy współczynnik tarcia spośród dostępnych tworzyw. Bez obaw można wykorzystać teflon do żywności gdyż posiada atest FDA. Jednak trzeba wziąć pod uwagę mniejszą wytrzymałość mechaniczną materiału z uwagi na niską sztywność i twardość.

3. Poliacetal (POM) jest to materiał o bardzo dobrej wytrzymałości mechanicznej. Wyróżnia się łatwą obróbką CNC i posada dobre właściwości ślizgowe. Z uwagi na obojętność fizjologiczną może wchodzić w bezpośredni kontakt z żywnością. POM dostępny w kilku wariantach kolorystycznych: białym, czarnym i niebieskim.


Tworzywa z atestem spożywczym – zamów:

Atest dopuszczający materiał do kontaktu z żywnością wystawiamy wyłącznie na prośbę Klienta.
Brak zgłoszenia zapotrzebowania na odpowiednie certyfikaty na etapie składania zamówienia może uniemożliwia ich otrzymanie na późniejszym etapie realizacji !!!

 

 

 

 

 (1)    0

Comments are Closed for this post